perjantai 30. marraskuuta 2012

Liikakansoitus ja syntyvyyden säännöstely

Liikakansoitus on nykyään jo vakava ongelma sillä Maapallon resurssit eivät riitä kaikille. Miljoonat ihmiset elävät nälässä ja köyhyydessä ja ihmisiä myös kuolee nälkään jatkuvasti.
Mitä asialle voi tehdä?
Köyhyyttä ei olla onnistuttu koskaan poistamaan eikä sitä kokonaan pystytäkään poistamaan, vaikka sitä vähentää voitaisiinkin. Sillä koko ajan kun köyhien maiden elintaso kasvaa, kuluvat luonnonvarat ja Maapallon resurssit kiihtyvää vauhtia ja köyhyys lisääntyy.
Maapallolla on resursseja, kuten öljyä ja mineraaleja, rajattu määrä. Öljy tulee loppumaan viimeistään 60 vuoden päästä. Oikeastaan sitä on vielä senkin jälkeen jäljellä, mutta niin hankalissa paikoissa (öljyhiekka) että sen ylös pumppaaminen ja puhdistaminen käy aivan liian kalliiksi, jolloin öljyntuotanto menettää kannattavuutensa ja loppuu kokonaan.
Mutta viis öljystä, jos ruoka ja vesi loppuvat. Öljyhän pyörittää "vain" kaikkea maailman liikennettä ja sivutuotteena pilaa ilmakehän päästöillään. Kehitysmaissa on kuitenkin usein pulaa kaikkein perustavanlaatuisimmista resursseista eli ruoasta ja vedestä. Ilman niitä ei voi kukaan elää. Vesihän ei maailmasta lopu, koska se vain muuttaa muotoaan, vettä haihtuu merestä auringon lämmön vaikutuksesta, vesihöyry tiivistyy pilviksi, joista vesi sataa maahan, maalla vesi virtaa jokiin ja järviin ja lopulta takaisin mereen. Mutta puhtaasta, juomakelpoisesta vedestä on pulaa monilla päiväntasaajan lähettyvillä sijaitsevilla alueilla, missä ei sada tarpeeksi, eikä kuiva maa pidä satanutta vettä pinnalla kauaa. Samoin ruoka on kortilla kehitysmaissa, joissa viljelysmaa on kuivunut tai sato muuten pilaantunut.
Näihin ongelmiin ei ole helppoa ratkaisua, mutta yksi asia on selvä. Ihmisiä on aivan liikaa. Maapallon kestokyky tuli vastaan jo vuonna 1980 ja nykyään tarvitsisimme 1,5 Maata tuottamaan tarpeeksi ravintoa ja resursseja kaikille. Ihmisten lisääntymistä olisi siis hyvä pystyä sääntelemään. Se olisi helpoin ratkaisu ruokapulaan: vähemmän syöjiä, enemmän ruokaa kaikille.
Maailman suurin syntyvyys on Nigerissä, jossa keskimääräinen lapsiluku on 7,52 (Suomen keskimääräinen lapsiluku on 1,73). Tuollainen lapsiluku on aivan kestämätön. Köyhät hankkivat lapsia vanhuutensa turvaksi, varmuuden vuoksi niin monta kuin mahdollista, jos osa ei selviä aikuiseksi asti. Kuitenkin moni selviää ja kehitysmaiden väkiluvut räjähtävät pian käsiin jos asialle ei tehdä mitään.
Mutta mitä asialle voisi tehdä?
Hankala kysymys. Syntyvyyden säännöstelyä on hankala toteuttaa maissa, joiden ihmiset ovat täysin tietämättömiä ehkäisyn merkityksestä ja hyödyista, ja joissa taikausko hallitsee ihmisten mieliä.
Ikävän esimerkin kertoi entinen biologian ja maantiedon opettajani, joka tekee vapaaehtoista avustustyötä Afrikassa. Hän oli yhdessä muiden kanssa opettamassa kondomin käyttöä afrikkalaisille. Avustustyöntekijät näyttivät selkeästi kepin avulla miten kondomi laitetaan päälle. Mutta kuinkas kävikään, illalla oli joka savimajan eteen isketty pystyyn keppi, jotka oli huputettu kyläläisille annetuilla ehkäisyvälineillä. Ei ole kyllä tyhmyyden määrällä mitään rajaa.
Samoin taikausko on vakava ongelma Afrikassa, sillä siellä päin kiertää uskomus jonka mukaan seksi neitsyen kanssa parantaa AIDS:in! Voiko järkyttävämpää harhaluuloa kuvitella! Tuon seurauksena AIDS:iin sairastuneet miehet raiskaavat nuoria tyttöjä, lapsia, jopa vauvoja! Sairasta touhua. Vauvoja on kuollut heidän sisäelintensä revettyä raiskausten seurauskena. Ja tauti vain leviää.

Syntyvyyden säännöstely olisi erittäin tärkeää kehitysmaissa, joissa syntyvyys yleisesti on hyvin korkeaa eikä ruokaa riitä kaikille. Apuun tarvittaisiin lainsäädäntöä, vahvoja hallituksia jotka myös pitäisivät kiinni lakien noudattamisesta, ehkäisyn opettamista kaikille jo nuoressa iässä sekä ehkäisyvälineiden jakamista kansalaisille. Hyvä esimerkki saatiin Kiinasta, jossa viime vuosisadalla aloitettu yhden lapsen politiikka tuotti kohtalaisen hyviä tuloksia, kun vanhempia sakotettiin ylimääräisistä lapsista. Ehkä sakottaminen ei toimi rahattomien afrikkalaisten keskuudessa, mutta jokin muu rangasituskeino voisi tulla tarpeeseen. Voisivat myös keksiä köyhät ihmiset itselleen muuta ajanvietettä kaislahameen heiluttamisen sijaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti