tiistai 4. joulukuuta 2012

Lävistykset ovat rumia

Lävistykset ovat nykyään suuressa muodissa aivan kuten tatuoinnitkin. Lävistyksissä tatuointeja huonompi asia on että niitä otetaan kasvoihin, joita juuri kukaan ei kehtaa sentään tatuoida. Lävistysten parempi puoli tatuointeihin verrattuna on että ne saa otettua pois, tosin niistä jää ikävä reikä ihoon, jonka parantuminen voi kestää hyvinkin kauan.

Lävistyksiäkin on ihmiskunta harrastanut jo ammoisista ajoista lähtien, mutta se ei toki tarkoita että lävistykset olisivat automaattisesti, ja aina, kauniita. Suurin osa niistä onkin rumia.
Vastustan kaikkia muita lävistyksiä paitsi korvakoruja (ja niissäkin vain yksi reikä korvannipukassa on sallittu, eikä missään nimessä venytetty reikä!)
Lävistyksiä ottavat nykyään miehet ja naiset, nuoret tietenkin vanhoja enemmän, sillä vasta hiljattain ovat tulleet muotiin muut kuin korvakorut. Enemmän ja enemmän näkee extreme-kokeilunhaluisia ihmisiä, jotka ovat pilanneet kasvonsa rei'ittämällä ne täyteen koruja tai venyttämällä kasvojenosiaan muodottomiksi. Miten voi ihminen vihata omia kasvojaan niin paljon että muokkaa itsestään elävän hirviön? Miksi mikään ei riitä? Jotkut ovat selvästi jääneet koukkuun lävistyksiin, niin kuin tatuointeihinkin, aina pitää saada lisää ja aina hurjempaa. Kapinaa yhteiskuntaa ja vallitsevia normeja vastaan? Idiotiaa, sanon minä. Sulkee myös monen työpaikan oven pysyvästi.

Kaikkein kauheimpia lävistyksiä ovat venytyskorut, jotka venyttävät esim korvia, nenää tai huulia muodottomiksi lihanpaloiksi, joissa on valtavat reiät. Orjakaupan aikaan eräät afrikkalaiset naiset venyttivät alahuulensa muodottoman isoiksi lätyiksi pitämällä aina suurempia ja suurempia "lautasia" huulessaan. Tämä sen takia että epämuodostuneet ja rumat naiset eivät kelvanneet edes orjiksi ja heitä ei laivattu Amerikkaan.

Ihonalaiset paukamat, sarvet yms. ovat venytyskorujen kanssa samalla sijalla hirveimpien lävistysten kanssa. Pään epämuodostumilta ja kasvaimilta näyttävät muhkurat ovat käsittämättömän hirveitä.

Muut vartalokorut. Tanko niskassa tai rinnassa, renkaita selässä, kaikki aivan kamalia. Näyttävät finneiltä, ruvilta tai epämuodostumilta ihossa.

Nenäkorut. Pahin on keskellä oleva nenärengas, jollainen sopii vain härille. Toiseksi pahin on nenänvarren yläosan lävistävä tanko silmien välissä. Seuraavaksi nenän sivulla oleva rengas tai muu koru. Ainut hyvä puoli nenän keskellä olevassa renkaassa on, että jos sen ottaa pois, reikä ei juurikaan näy.

Huulikorut. Ylä- tai alahuulessa oleva rengas tai tankopallo pilaa suun alueen kauniin ulkonäön, kamalaa. Huulikorun reiästä valuu vesi ulos ja koru voi vahingoittaa hampaitakin.

Kulmakorut. Kulmakarvojen ylittävä rengas tai lävistävä pallopäinen tanko on kauhea ja pilaa kulmakarvojen elegantin kaaren.

Kielikorut. Kielen lävistävä tanko on ruma ja turha lisäke, joka voi myös hangata hammaskiillettä pois, mikä on haitallista. Onneksi näkyy vain harvoin, mutta joillakin on ikävä tapa muljautella kielikorua suussaan, mikä on ällöttävää.

Ienkorut. Ylähuulen alla roikkuva rengas hankaa hammaskiilteen pilalle, ja on muutenkin rumannäköinen. Ainut hyvä puoli on että se ei näy koko ajan, ja jos sen ottaa pois, sen jättämää reikää ei huomaa.

Hammaskorut. Hammaskiilteen pilaava reikä hampaassa tai hampaan päälle liimattava koru, jota ei saa irti hammasta vahingoittamatta, kertakaikkisen typerä idea. Näkyy vain hymyillessä, mitä ei onneksi Suomessa liikaa harrasteta.

Nännikorut. Tangot ja renkaat nänneissä eivät sovi kenellekään. Haittaavat imetystä ja voivat olla muutenkin kivuliaita ja vaarallisia. Hyvä puoli on etteivät ne näy ulkopuolisille ollenkaan.

Napakorut. Parempi paikka lävistykselle kuin mikään muu kohta vartalossa, sillä napa on muutenkin kuopalla, eikä pieni reikä siellä haittaa niin kamalasti. Muttei napakoru kyllä yleensä kauhean hyvä idea ole. Onneksi ei näy vaatteiden alta kuin hyvin harvoin.

Korvakorut. Korvakorut voivat olla kauniita, ja perinteiset korut usein ovatkin, kunhan lävistys sijaitsee korvannipukassa, eli korvan alareunassa. Yksi reikä korvassa riittää, ja ylempänä korvanlehdessä sijaitsevat, esimerkiksi korvan reunan kiertävät renkaat tai koko korvan läpi kulkevat tangot eivät näytä hyvältä.

4 kommenttia:

  1. "Arvoja joita kannatan: Totuus, oikeus, hyvyys, kauneus, viisaus, kohtuus, urhoollisuus, itsehillintä, ahkeruus, suvaitsevaisuus, toisten huomioonottaminen, kunnioitus."

    ;) Tässä tekstissäsi hyvyys, viisaus, suvaitsevaisuus, toisten huomioonottaminen ja kunnioitus ainakinm loistavat poissaolollaan, hehee.

    Huulilevyt joihin viittaat eivät liittyneet orjakauppaan, vaan suuret levyt huulissa kuuluvat mm.etiopialaisten Mursi ja Suri heimojen sekä brasilialaisen Kayopo heimon kulttuuriin.

    Tekstissäsi on myös sellainen ongelma, että vaikka esität kysymyksiä "miksi" lähtee se heti sivuraiteille juurikin tuomitsevan sävynsä vuoksi. Kuten sanoit, sinä vastutat. Minä mietin miksi? On eri asia jos ei jostain satu pitämään mutta jos jokin ei miellytä silmää niin tuntuu aika radikaalilta lähteä oikein vastustamaan jotakin sellaista joka ei nyt satu olemaan omasta mielestä esteettistä.

    Ongelmahan tässä on juuri se, että sinä näet bodymodifikaatiot rumentavina ja että sellaiset tekevät ihmisestä ulkonäöllisesti hirviön ja pilatun kun taas toisen ihmisen mielestä bodymodifikaatio on kaunista. Sinulta puuttuu kyky ymmärtää sitä että ihmiset eivät ole samasta muotista kauneuskäsitystensä kanssa ja että se mikä sinusta voi olla hirveän rumaa, voi olla jonkun toisen mielestä oikein kaunista. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Alkuasukasheimojen huulilevylävistykset edustavat naisia halventavaa ja esineellistävää kulttuuria, jossa lautasen koko mahdollisesti kertoi myötäjäisinä maksettujen lehmien määrästä, ja muutenkin huulivenytyksen ottaminen siitä että tyttö on naimakelpoinen ja hänet voidaan luovuttaa isänsä omistuksesta aviomiehen omistukseen. Lävistyksen "ottaminen" on ehkä väärä sana, sillä vanhemmat yleensä huolehtivat että näin tehdään, vaikka väkipakolla. Samaisissa kulttuureissa tyttöjä myös ympärileikataan.
      Tällaisia "bodymodifikaatioitako" kannatat, ja niitten edustamaa alkeellista ja sovinistista ajattelumallia?

      Vastaus kysymykseen miksi: vastustan lävistyksiä, koska arvostan kauneutta. Ja nyt voit tietenkin väittää että kauneus on katsojan silmässä, mutta niin ei oikeasti ole asian laita. Kauneus on yleismaailmallista, tietenkin jossain määrin ajasta ja kulttuurista riippuvaista, mutta tietyt piirteet esimerkiksi kasvoissa ja vartalon muodoissa on aina koettu kauniiksi ja tullaan myös aina kokemaan kauniina. Lyhyesti sanottuna normaali on kaunista. Koska normaali edustaa terveyttä ja luonnonvalinta suosii tietenkin mahdollisimman terveitä ja kauniita yksilöitä, jotta parhaat geenit siirtyisivät jälkipolville. Se on yksinkertaista evoluutiobiologiaa.
      Lävistykset usein pilaavat normaalin terveen ulkonäön, saaden käyttäjänsä näyttämään epämuodostuneelta ja sairaalta. Tällainen inhottaa minua suuresti, enkä voi käsittää miksi kukaan vapaaehtoisesti haluaisi muokata itsestään ihmishirviön. Jos kykenet sen selittämään, haluaisin mieluusti kuulla.

      Poista
  2. Se joka on jonkun mielestä ällöttävää tai vastenmielistä, ei tee siitä automasttisesti väärää (samoin kuin se ei tee sinun mielipiteestäsi sitä ainoaa ja oikeaa)
    Ja suvaitsevaisuuden voit saman tien poistaa, tekstissä puhuit juuri itsesi pussiin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja jos olet tällaisen toiminnan kannalla, se ei myöskään tee siitä jotenkin oikeaa tai sallittavaa. Jos joku kannattaa rikollista toimintaa, ei se tee siitä hyväksyttävää.
      Enemmistön mielipiteellä taas on huomattavasti suurempi painoarvo kuin sinun ja muutaman muun ajatuksilla. Se on demokratiaa.
      Minä olen tässä asiassa enemmmistön kannalla, aivan varmasti suurin osa maailman ihmisistä pitää extreme-bodymodifikaatioita rumina.
      Haluaisin myös kernaasti kuulla, miten pystyisit perustelemaan tällaisten lävistysten olevan kauniita, sillä siihen ei vielä kukaan ole pystynyt.

      Poista